Hautaustestamentti auttaa läheisiä jaksamaan surun hetkellä

Hautaustestamentti ei ole pakollinen asiakirja. Sen avulla voidaan kuitenkin kertoa, millaiset hautaus- ja hautajaisjärjestelyt halutaan järjestettäväksi poismenon jälkeen. Toisinaan tämä voi auttaa läheisten surutyötä, kun on vähemmän suunniteltavaa ja avoimia kysymyksiä ratkottavana. Mitä hautajaistestamentti voi sisältää ja kuinka se laaditaan?

Hautaustestamentissa voi eritellä toiveita esimerkiksi tilaisuuden kulusta, budjetista, hautapaikan valinnasta ja hautaustavasta – halutaanko tuhkaus vai hautaus arkussa. Asiakirja voi olla yksityiskohtainenkin, siinä voidaan määritellä esimerkki arkun tai uurnan tyyppi, toiveita muistotilaisuuden sisällöstä, vieraslistasta, jopa kukista, musiikista ja tarjoilusta, jos haluaa.

Mitä hautaustestamentti vaatii ollakseen lainvoimainen?

Vaikka hautaustestamentti on vapaamuotoinen asiakirja, se on kuitenkin myös virallinen asiakirja. Tämä tarkoittaa sitä, että se vaati allekirjoituksen ja todistajat ollakseen lainvoimainen.

Omiin hautajaisiin voi vaikuttaa myös vähemmän virallisesti. Omat toiveet voi kirjata ylös epävirallisesti, voi käydä keskusteluja läheisten kanssa ja kirjata ne ylös. Jos omia toiveita on kirjannut virallisesti tai epävirallisesti, on asiasta hyvä kertoa myös jollekin läheiselle, jotta poismenon yhteydessä osataan toimia oikein.

Tamperelainen hautaustoimisto TSH on tukenasi surussa ja apunasi kaikissa hautajaisjärjestelyissä lämmöllä ja vuosikymmenten kokemuksella. Kysy lisää hautaustestamentista henkilökunnaltamme, autamme mielellämme.